Dzięki, takiej wiedzy potrzeba mi było. Przy wymianie zapodziałem w boczku żaróweczkę i trochę się telepie od czasu do czasu. A robota z wyciszeniem naprawdę zacna
irytujące dźwieki pracy silnika
Zwiń
X
-
irytujące dźwieki pracy silnika
Od jakiegoś czasu, głównie przy większej wilgotności pojawiają mi się "świerszcze" po odpaleniu silnika. Przy wciskaniu gazu dźwięk jest wzrasta. Pasek niedawno wymieniany. Jaka może być przyczyna?
Link do pliku wav
-
-
Kilka już razy o tym pisałem. Bardzo dobrze do osłuchania pracy silnika nadaje się plastykowa rurka o wewnetrznej średnicy 6÷8mm i długości około 1 metr. Jeden koniec rurki do ucha, a drugi przykłada się w podejrzane miejsca. Bardzo dobrze słychać pracę łożysk, zaworów, wtryskiwaczy, i wszystkiego co się porusza ruchem obrotowym lub posuwisto zwrotnym. Dzięki takiej rurce wykryłem złą pracę pompy wody, piszczała przez chwilę, a po nagrzaniu, wszystko w porządku.
Była też wręcz nie prawdopodobna historia z hałasującym filtrem oleju. Od jakiegoś czasu zaczęło być słyszalne dość głośne, jakby włączenie i praca wentylatora, tylko że żaden wentylator nie był włączony. Hałasu nie było na zimnym silniku, przy pewnej temperaturze pojawiał się i był dobrze słyszalny zarówno na zewnątrz, jak i w kabinie. Po całkowitym nagrzaniu hałas zanikał. Przykładając tą rurkę w różne miejsca nie było słychać hałasu, przyłożenie do filtra oleju, slychać bardzo dobrze. Jako że do wymiany oleju było jeszcze około 700 km postanowilem pojeżdzić i poobserwować zjawisko.
Po wymianie filtra przy okazji wymiany oleju hałasu brak.
Prawdopodobnie coś się w nim urwało/poluzowało i było słychać drgania w rytm pracy pompy oleju.
Komentarz
-
Komentarz